7390 sayılı Kanun ile Onaylanması Uygun Bulunan Türkiye ile Irak Arasında Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nın Onaylanmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Yayımlandı.

27.04.2022 tarihli ve 31822 sayılı Resmi Gazete’de 7390 sayılı Kanun ile Onaylanması Uygun Bulunan Türkiye ile Irak Arasında Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nın onaylanmasına dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlanmakla birlikte, Anlaşma henüz yürürlüğe girmemiştir.

Türkiye-Irak ÇVÖ Anlaşması;

Anlaşma özet olarak aşağıdaki konuları içermektedir.

  • Anlaşma öncelikle iki ülkenin mukimlerine uygulanacak olup, Anlaşma hükümleri uyarınca mukim olmayan kişiler bu anlaşmadan faydalanamayacaktır.
  • Anlaşma’nın işyerine ilişkin düzenlemelerine baktığımızda bir inşaat şantiyesi, yapım, montaj veya kurma projesi veya bunlarla ilgili gözetim faaliyetleri yalnızca 12 ayı aşan bir süre devam etmesi halinde işyeri oluşturacağı hüküm altına alınmıştır. Buna göre 12 ay içerisinde başlayıp biten bir inşaat, yapım, kurma veya montaj projesi için kaynak ülke herhangi bir vergileme yapamayacaktır.
  • Bir teşebbüs tarafından danışmanlık ve idari hizmetler dahil olmak üzere benzeri amaçlarla bu teşebbüsün çalışanları veya diğer personel aracılığı ile ifa ettikleri hizmetler, bu türdeki faaliyetler (aynı veya bağlı proje için) bir akit devlette herhangi 12 aylık dönemde toplam 6 aylık dönem ya da dönemler itibariyle devam etmesi halinde işyeri oluşturacaktır.
  • Anlaşma gayrimenkul varlıkların vergileme hakkını gayrimenkulün bulunduğu ülkeye vermiştir.
  • Uluslararası trafikte gemi, uçak veya kara yolu nakil vasıtası  işletmeciliğinden elde edilen kazançların vergileme hakkını yalnızca teşebbüsün kayıtlı ana merkezinin bulunduğu ülkeye vermiştir.
  • Bununla birlikte kâr payları, faiz ve gayri maddi hak bedelleri için kaynak ülkeye sınırlı olarak vergileme hakkı verilmiştir. Buna göre, Irak veya Türkiye’ye bir kâr dağıtımı halinde dağıtımın yapıldığı ülke bu kâr payları üzerinden % 10 oranında vergileme yapma hakkına sahip olacaktır.
  • Şube kazancının merkeze aktarılmasında kaynak ülkede uygulanabilecek olan vergi oranı ise %10 olarak belirlenmiştir.
  • Faizler için kaynakta vergileme oranı % 10 olarak belirlenmiş olup bazı kurumlara da istisna tanınmıştır.
  • Gayrimaddi hak ödemeleri ise kaynak ülkede % 5 ile sınırlı bir şekilde vergilenebilecektir.
  • Serbest meslek faaliyetleri kapsamında gerçek kişilerin elde ettiği gelirler ise “sabit yer” kuralına göre kaynak ülkede vergilendirilebilecektir.
  • Ücret gelirleri için ise hizmetin ifa edildiği kaynak ülkenin de vergileme hakkı olduğu  belirtilmiş istisna olarak ise anlaşmanın 15/2’nci maddesinde belirtilen 3 şartın birlikte gerçekleşmesi halinde sadece ücretlinin mukim olduğu ülkenin vergileme hakkı olduğu hüküm altına alınmıştır.
  • Her iki ülke de çifte vergilendirmenin önlenmesinde mahsup yöntemini seçmiştir.
  • Anlaşma ayrıca, ayırım yapılmaması, karşılıklı anlaşma usulü, bilgi değişimi ve vergilerin tahsilatında yardımlaşma hükümlerini de içermektedir.

Saygılarımızla.

Vezin YMM/BD A.Ş.

 

Duyurularımızda bahsi geçen ÇVÖA metnine ulaşmak için tıklayınız.

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar konuların çok geniş kapsamlı bir şekilde ele alınmasından ziyade sadece bilgilendirme ve yorum yapmak amacını taşır. Söz konusu bilgilerin kişisel veya ticari kararlarınızda dayanak gösterilerek işlem yapılması yerine, konu hakkında profesyonel bir danışmana başvurmanız tavsiye edilir. “Vezin Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. ve Vezin Bağımsız Denetim A.Ş.” (Vezin) işbu dokümanın içerdiği konular hakkında bir beyan ve garantide bulunmamaktadır. “Vezin”, bu dokümanın içeriğindeki bilgileri kullanımınız sonucunda ortaya çıkabilecek her türlü riskin tarafınıza ait olduğunu ve bu kullanımından kaynaklanan her türlü zarar ve sorumluluğun tamamen tarafınızca üstlenileceğini bildirmektedir.

 

İletişim:

Süleyman Hayri BALCI

Ortak, Yeminli Mali Müşavir

E-posta